Vitaminai ir maisto papildai Medicinos technika Kosmetika, kvepalai Higiena Ortopedija Mamai ir vaikui Lytinei sveikatai Slauga ir negalia Pirmoji pagalba
Užsiprenumeruokite naujienas

Kaip teisingai matuoti kraujospūdį

 

Kraujospūdį lemia daugelis veiksnių, pvz. fizinis aktyvumas, nerimas ar paros laikas. Paprastai, dirbant jis būna didžiausias, o miegant mažiausias. Kiekvieno žmiogaus kraujospūdis kinta keičiantis metų laikams. Vasarą jis būna žemesnis, o žiemą aukštesnis.
Nereikia sureikšminti vieno matavimo rezultatų. Tiksliai diagnozei reikia atlikti keletą matavimų išeilės, tarp jų būtina padaryti bent 15 sekundžių pertraukėlę. Tai geriausia daryti kiekvieną dieną tuo pačiu metu. Užsirašykite rezultatus bei datą ir laiką. Dėl kraujospūdžio rezultatų konsultuokitės su gydytoju.

Kraujospūdžiui matuoti gali būti naudojamas mechaninis, riešinis arba žastinis kraujospūdžio matuoklis.

Kaip teisingai matuoti?

• Prieš matuojant kraujospūdį venkite fizinės veiklos, nevalgykite, nerukykite, negerkite alkoholio ar kofeino turinčių gėrimų.
• Patogiai atsisėskite, padėkite ranką ant stalo arba kitos atramos taip, kad žasto vidurys būtų maždaug širdies aukštyje.
• Ramiai pasėdekite bent 5-10 min. Dėl emocinio susijaudinimo bus gautos didesnės (ar mažesnės) nei normalios kraujospūdžio vertės, o pulsas bus padažnėjęs.
• Naudokite tik patikimus, žinomų gamintojų kraujospūdžio matuoklius.
• Visuomet matuokite ant tos pačios rankos (paprastai kairės). Jei kraujospūdžio reišmės, išmatuotos rankovę uždėjus ant abiejų rankų, labai skiriasi, pasitarkite su savo gydytoju, kurios rankos kraujospūdį matuoti.
• Nusivilkite prigludusius drabužius arba atraitokite prigludusią rankovę, tik stebėkite, kad ji nespaustų arterijos.
• Visuomet naudokite tinkamo dydžio manžetę.

 
Kraujospūdis
Kraujospūdis – tai kraujo spaudimas (slėgis) į kraujagyslių sieneles. Plakdama širdis tam tikru spaudimu išstumia deguonimi prisotintą kraują, kad jis arterijomis pasiektų vidaus organus ir venomis grįžtų atgal.
Skaityti >
2011 - 2024 © www.farmaplius.lt Visos teisės saugomos įstatymo.
E-sprendimas: HexaCommerce